9 юли 2011 г.

АЗБУКА НА ХОМЕОПАТИЯТА 3 - Жизнена сила


Силата, движеща всички нива на човешкия организъм и неговия защитен механизъм, която притежава качество на електродинамично поле. Разумно съзидателна, подлежаща на промени, проникваща физическата материя, без да я замества, създаваща ред в тялото, принадлежаща към областта на качеството, а не на количеството (областта на степените на чистота) , приспособима и конструктивна.






Д-р Кент от 19 век я нарича simple substance и описва така:"...тя е надарена с формиращ разум, т.е. тя действува разумно и формира структурата на целия животински, растителен и минерален свят... Дава на всяко нещо неговия собствен вид живот, дава му отличителни черти, дава му идентичност, чрез която то се различава от всички други неща. Кристалът от земята принадлежи към определена група, има своя собствена идентичност; той е надарен с просто вещество или естествена субстанция, която го отличава от всичко останало в животинския и в минералния свят. Това се дължи на формиращия разум на това просто вещество...
Жизнената сила доминира и контролира тялото, което обитава...Чрез нея се поддържат в ред всички функции и се запазват формите и пропорциите на всяко животно, растение и минерал.Всички дейности, които са възможни, се дължат на естествената субстанция и чрез нея се поддържа реда в самата вселена.
Беинса Дуно говори за нея така: „...В Природата има една разумна жива сила, която прониква цялото пространство и е основа за движението на всичките небесни тела и е причина за произвеждане на всичкия живот във вселената. Индусите я наричат Tattvas, санскритска дума, която означава жива енергия. Божествената Мъдрост, изявена в своята целокупност, е онази енергия, която излиза от любовта и движи цялата вселена. И всичките наши желания се дължат на тази сила, която със струите си прониква през всичките наши тела, които имаме. И доколкото живеем в Божественото, тази сила прониква в нас и ни предава много приятно настроение...“
Жизнената сила е духът в нас.
Всеки организъм има свой праг, до който жизнената сила се справя със стимулите без видими промени, но когато този праг бъде надхвърлен, тя произвежда симптоми, те са знак на защитна реакция, ние ги възприемаме като симптоми на болест. Болестта е защита срещу мигновенната смърт.
Хомеопатията разбира човешкото същество като цялостност от умствено ниво, емоционално ниво и физическо ниво. Нищо в тялото или ума не се случва без кооперацията на целия организъм и нищо не се появява на тялото без съгласието на другите части на това цяло.Тази е силата, която прониква всички чувствителни части на организма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар